Na nasze widelce wskoczą chrupiące nowalijki, a do szklanek jeszcze więcej zdrowia, na przykład w postaci koktajli. Pomimo tego, że każda pora roku jest dobra na zmiksowanie takiej bomby witaminowej, nie wszyscy o tym pamiętają.
Dla marudzących, że brak czasu, dla nałogowych health freaków, dla każdego, wrzucam 5 moich propozycji. Przygotowanie każdego koktajlu nie zajmuje więcej niż 5 minut.
Miksowałam jak szalona. Każdy koktajl przeszedł crash test ;) Próbowałam, dobre, żyję ;)
Niech koktajl będzie Waszym "must have" w codziennej diecie!
Nie chcę zamęczać teorią, jednak w tym przypadku myślę, że warto wiedzieć ile dobrego kryje się w zaporopnowanych przeze mnie miksach. Dlatego pod każdym z nich znajdziecie szczyptę teorii.
Aktywnej, naładowanej zdrowiem wiosny !!!
1. Szpinakowe pole
- 2 garści świeżego szpinaku
- 1 gruszka
- 1 kiwi
- 1/3 natki pietruszki
- sok z 1/2 cytryny
- Kubek zielonej herbaty (bez fusów ;))
- 1 płaska łyżeczka miodu
Największe zalety: korzystny wpływ na pracę tarczycy i mózgu, obniża ciśnienie krwi, pomocna w stanach zapalnych dróg moczowych, dojrzałe gruszki są pomocne przy problemach trawiennych, nie powodują alergii pokarmowych.
Kiwi – bogate w witaminę C, potas i antyoksydanty, ponadto zawiera witaminę K i E, żelazo, magnez, wapń, miedź, cynk oraz oczywiście błonnik. Największe zalety: zmniejsza ryzyko wystąpienia nowotworów, zwiększa odporność organizmu, działa antydepresyjnie.
Szpinak – bogaty w antyoksydanty, magnez, potas, żelazo, witaminy C, K, E, B1, B2 i B9, beta-karoten, chlorofil. Największe zalety: obniża poziom złego cholesterolu, korzystny wpływ na układ nerwowy i układ krążenia, obniża ciśnienie krwi, dobrze wpływa na metabolizm, redukuje działanie wolnych rodników.
Natka pietruszki – źródło witaminy A, B9, C i E, zawiera beta-karoten, wapń, potas, magnez, miedź, fosfor, cynk, mangan. Największe zalety: chroni układ moczowy przed infekcjami, korzystnie wpływa na narząd wzroku, podnosi odporność organizmu, usprawnia procesy trawienia, oczyszcza organizm z toksyn.
Cytryna – wit.C, A, potas, wapń, rutyna. Największe zalety: podnosi odporność organizmu, wzmacnia naczynia krwionośne, chroni przez miażdżycą i nadciśnieniem, oczyszcza organizm z toksyn, poprawia stan skóry.
Zielona herbata – wzmacnia naczynia krwionośne, łagodzi stres, zawiera antyoksydanty, zapobiega nowotworom, chroni zęby przed powstawaniem próchnicy, oczyszcza organizm z toksyn, redukuje ryzyko wystąpienia chorób serca, wspomaga pracę układu pokarmowego.
2. Trzy kolory: czerwony
- 2 łodygi selera naciowego
- 1 mały burak
- 1 jabłko
- 1 granat
- 1/2 szklanki wody mineralnej
Burak - bogaty w witaminę B9 (kwas foliowy), to skarbnica pierwiastków mineralnych zawiera cez i rubid, potas, wapń, magnez, miedź, sód, żelazo, kobalt, fluor, bor, lit, mangan, cynk. Największe zalety: wzmacnia układ krwionośny, chroni przed nowotworami i wspomaga ich zwalczanie, wzmacnia odporność organizmu, odkwasza organizm.
Jabłko – witamina A, C, E, K, szereg witamin z grupy B, potas, żelazo, krzem, beta-karoten. Największe zalety: odkwaszają organizm i oczyszczają go z toksyn, wzmacniają odporność, mają dobry wpływ na pracę wątroby, układu nerwowego i serca, działają przeciwnowotworowo i przeciwalergicznie, regulują przemianę materii.
Granat – witamina A, C, E, K, witaminy z grupy B, potas, fosfor, wapń, sód, magnez, antyoksydanty. Największe zalety: obniża poziom złego i podnosi poziom dobrego cholesterolu, działa antynowotworowo, dobrze wpływa na stawy, serce, naczynia krwionośne, skórę, włosy i paznokcie, reguluje pracę wątroby i nerek, łagodzi stany zapalne, opóźnia procesy starzenia.
3. Marchewkowa pomarańcza
- 1 pomarańcza
- 1 marchew
- kawałek świeżego imbiru
- 2 szczypty cynamonu
- 1/2 szkl. wody mineralnej
Marchew – witaminy A, C, E, H, K i z grupy B, potas, fosfor, magnez, sód, mangan, żelazo, cynk, kobalt, miedź, siarka, beta-karoten. Największe zalety: obniża poziom złego cholesterolu, wspomaga leczenie schorzeń żołądkowo-jelitowych, dobrze wpływa na wątrobę, błony śluzowe i skórę, właściwości antynowotworowe, oczyszcza, wzmacnia i regeneruje organizm.
Świeży imbir – witamina C, witaminy z grupy B, bogactwo składników mineralnych tj.potas, wapń, magnez, fosfor, żelazo, cynk, mangan, sód. Największe zalety: przyspiesza metabolizm, działa rozgrzewająco i odkażająco, wspomaga leczenie przeziębienia, pobudza krążenie krwi, działa kojąco przy bólach migrenowych, łagodzi bóle stawów, korzystnie wpływa na pracę mózgu.
Cynamon – źródło wapnia, żelaza, potasu, manganu, fosforu i magnezu. Największe zalety: właściwości baketriobójcze i przeciwzapalne, reguluje pracę nerek, przyspiesza metabolizm, oczyszcza organizm, rozgrzewa, obniża poziom złego cholesterolu i cukru we krwi, afrodyzjak, jego aromat poprawia samopoczucie.
4. Tolek Banan i inni
- 1 banan
- 2 małe garści jarmużu
- 1 mango
- 1/2 szkl. wody mineralnej
Banan – witamina C, E i wit. z grupy B, potas, magnez, fosfor, wapń, sód, mangan, żelazo, miedź, cynk. Największe zalety: korzystnie wpływa na pracę serca, mózgu, pamięć i koncentrację, obniża poziom złego cholesterolu tym samym zapobiega miażdżycy, odkwasza organizm i neutralizuje działanie wolnych rodników.
Mango – witamina A, E, C i z grupy B, potas, miedź, magnez, sód, fosfor. Największe zalety: wzmacnia system odpornościowy i układ nerwowy, obniża poziom złego cholesterolu, działa antyrakotwórczo, przeciwzapalnie, przeciwbólowo, zapobiega chorobom układu metabolicznego, zwalcza wolne rodniki, obniża poziom cukru we krwi.
5. Sami swoi
- Jagody (dostałam w sklepie opakowanie 300g i wrzuciłam całość)
- 10 listków świeżej mięty
- 100 ml mleka kokosowego
- 2 szczypty kardamonu
Jagody – witamina A, C, B1, B2, B3, beta-karoten, potas, wapń, fosfor, magnez, sód, żelazo, cynk, miedź, przeciwutleniacze. Największe zalety: korzystny wpływ na naczynia krwionośne i skórę, którą: regeneruje, uelastycznia, opóźnia procesy starzenia i zapobiega powstawaniu stanów zapalnych, działa bakteriobójczo, przeciwgrzybiczo, anynowotworowo, chroni narząd wzroku, poprawia wydolnośc układu sercowo-naczyniowego.
Mięta - witamina A, C, wapń, magnez, rutyna, żelazo. Największe zalety: reguluje procesy trawienne, działa bakteriobójczo, kojąco wpływa na nerwy, osłabia bóle głowy i gardła, odświeża, gasi pragnienie, ożeźwia, dezynfekuje.
Mięta - witamina A, C, wapń, magnez, rutyna, żelazo. Największe zalety: reguluje procesy trawienne, działa bakteriobójczo, kojąco wpływa na nerwy, osłabia bóle głowy i gardła, odświeża, gasi pragnienie, ożeźwia, dezynfekuje.
Mleko kokosowe – zwiera zdrowe tłuszcze, aminokwasy, przeciwutleniacze, błonnik i białko, witaminę C, B3, B5, B9, sód, potas, wapń, magnez, fosfor, żelazo, miedź, cynk. Największe zalety: regeneruje tkanki, opóźnia procesy starzenia, działa antybakteryjnie, antywirusowo i przeciwgrzybiczo, podnosi odporność organizmu, wspomaga pracę wątroby, jelit, chroni przed chorobami serca.
Kardamon – witamina C i z grupy B, potas, sód, magnez, wapń, fosfor, cynk, żelazo, mangan. Największe zalety: właściwości bakteriobójcze, wspomaga trawienie, wzmacnia i oczyszcza organizm z toksyn, korzystny wpływ na drogi oddechowe, to afrodyzjak ;)
Teraz zauważyłam, że nieświadomie wypróbowałam dziś jeden z twoich koktajli:) Jedynie bez cynamonu, a z dodatkiem jednej cytryny. Ale gdyby ktoś pytał to ja również gorąco polecam. Rozgrzewa, pobudza i jest pyszny! Jutro biorę na tapetę zielony ze szpinakiem, Dzięki za inspiracje :)
OdpowiedzUsuńNie ma za co :) Miksuj na zdrowie ! :)
Usuńwyglądają super :) napewno też tak smakują. Moje serce skradł Tolek Banan gdyż moje pierwsze auto właśnie tak nazywałam ( seat Toledo- Tolek, Banan- od nazwiska me przezwisko :)) ale fajnie
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Wszystkie miksy próbowałam i naprawdę wyszły smaczne :) W Tolku Bananie ważne jest, aby mango było dojrzałe :) Fajna nazwa auta, przezwisko jeszcze lepsze ;) Pozdrawiam :)
Usuń