Menu

piątek, 20 marca 2015

5 zdrowo zmiksowanych koktajli na powitanie wiosny

Ogarnia mnie przyjemna lekkość bytu :) Za oknami coraz cieplej, a zmęczony zimnem krajobraz odchodzi w niepamięć. Słońce! Wiosna!

Na nasze widelce wskoczą chrupiące nowalijki, a do szklanek jeszcze więcej zdrowia, na przykład w postaci koktajli. Pomimo tego, że każda pora roku jest dobra na zmiksowanie takiej bomby witaminowej, nie wszyscy o tym pamiętają.

Dla marudzących, że brak czasu, dla nałogowych health freaków, dla każdego, wrzucam 5 moich propozycji. Przygotowanie każdego koktajlu nie zajmuje więcej niż 5 minut.

Miksowałam jak szalona. Każdy koktajl przeszedł crash test ;) Próbowałam, dobre, żyję ;)

Niech koktajl będzie Waszym "must have" w codziennej diecie!

Nie chcę zamęczać teorią, jednak w tym przypadku myślę, że warto wiedzieć ile dobrego kryje się w zaporopnowanych przeze mnie miksach. Dlatego pod każdym z nich znajdziecie szczyptę teorii.

Aktywnej, naładowanej zdrowiem wiosny !!!


1. Szpinakowe pole

  • 2 garści świeżego szpinaku
  • 1 gruszka
  • 1 kiwi
  • 1/3 natki pietruszki
  • sok z 1/2 cytryny
  • Kubek zielonej herbaty (bez fusów ;))
  • 1 płaska łyżeczka miodu 

Gruszka – źródło jodu, boru, wapnia, żelaza, magnezu, fosforu, cynku i sodu, wysoka zawartość błonnika, duża zawartość potasu, ponadto zawiera witaminy z grupy B (B1, B2, B3, B6, B9) witaminę C, K, A i E.
Największe zalety: korzystny wpływ na pracę tarczycy i mózgu, obniża ciśnienie krwi, pomocna w stanach zapalnych dróg moczowych, dojrzałe gruszki są pomocne przy problemach trawiennych, nie powodują alergii pokarmowych.

Kiwi – bogate w witaminę C, potas i antyoksydanty, ponadto zawiera witaminę K i E, żelazo, magnez, wapń, miedź, cynk oraz oczywiście błonnik. Największe zalety: zmniejsza ryzyko wystąpienia nowotworów, zwiększa odporność organizmu, działa antydepresyjnie.

Szpinak – bogaty w antyoksydanty, magnez, potas, żelazo, witaminy C, K, E, B1, B2 i B9, beta-karoten, chlorofil. Największe zalety: obniża poziom złego cholesterolu, korzystny wpływ na układ nerwowy i układ krążenia, obniża ciśnienie krwi, dobrze wpływa na metabolizm, redukuje działanie wolnych rodników.

Natka pietruszki – źródło witaminy A, B9, C i E, zawiera beta-karoten, wapń, potas, magnez, miedź, fosfor, cynk, mangan. Największe zalety: chroni układ moczowy przed infekcjami, korzystnie wpływa na narząd wzroku, podnosi odporność organizmu, usprawnia procesy trawienia, oczyszcza organizm z toksyn.

Cytryna – wit.C, A, potas, wapń, rutyna. Największe zalety: podnosi odporność organizmu, wzmacnia naczynia krwionośne, chroni przez miażdżycą i nadciśnieniem, oczyszcza organizm z toksyn, poprawia stan skóry.

Zielona herbata – wzmacnia naczynia krwionośne, łagodzi stres, zawiera antyoksydanty, zapobiega nowotworom, chroni zęby przed powstawaniem próchnicy, oczyszcza organizm z toksyn, redukuje ryzyko wystąpienia chorób serca, wspomaga pracę układu pokarmowego.

2. Trzy kolory: czerwony

  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 mały burak
  • 1 jabłko
  • 1 granat
  • 1/2 szklanki wody mineralnej

Seler naciowy - witamina C, E, witaminy z grupy B, beta-karoten, potas, fosfor, wapń, cynk, w mniejszych ilościach żelazo i magnez. Największe zalety: oczyszcza organizm z toksyn, pobudza przemianę materii, działa kojąco na układ nerwowy, wspomaga pracę serca i nerek, chroni przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, zaliczany do afrodyzjaków.

Burak - bogaty w witaminę B9 (kwas foliowy), to skarbnica pierwiastków mineralnych zawiera cez i rubid, potas, wapń, magnez, miedź, sód, żelazo, kobalt, fluor, bor, lit, mangan, cynk. Największe zalety: wzmacnia układ krwionośny, chroni przed nowotworami i wspomaga ich zwalczanie, wzmacnia odporność organizmu, odkwasza organizm.

Jabłko – witamina A, C, E, K, szereg witamin z grupy B, potas, żelazo, krzem, beta-karoten. Największe zalety: odkwaszają organizm i oczyszczają go z toksyn, wzmacniają odporność, mają dobry wpływ na pracę wątroby, układu nerwowego i serca, działają przeciwnowotworowo i przeciwalergicznie, regulują przemianę materii.

Granat – witamina A, C, E, K, witaminy z grupy B, potas, fosfor, wapń, sód, magnez, antyoksydanty. Największe zalety: obniża poziom złego i podnosi poziom dobrego cholesterolu, działa antynowotworowo, dobrze wpływa na stawy, serce, naczynia krwionośne, skórę, włosy i paznokcie, reguluje pracę wątroby i nerek, łagodzi stany zapalne, opóźnia procesy starzenia.


3. Marchewkowa pomarańcza

  • 1 pomarańcza
  • 1 marchew
  • kawałek świeżego imbiru
  • 2 szczypty cynamonu
  • 1/2 szkl. wody mineralnej

Pomarańcza – witaminy z grupy B, wit.C, A, E, potas, wapń, fosfor, magnez, sód. Największe zalety: pomocna przy leczeniu nadciśnienia tętniczego oraz zapalenia dróg oddechowych, oczyszcza organizm z toksyn, działa bakteriobójczo i antywirusowo, hamuje powstawanie komórek nowotworowych, korzystny wpływ na układ krążenia.

Marchew – witaminy A, C, E, H, K i z grupy B, potas, fosfor, magnez, sód, mangan, żelazo, cynk, kobalt, miedź, siarka, beta-karoten. Największe zalety: obniża poziom złego cholesterolu, wspomaga leczenie schorzeń żołądkowo-jelitowych, dobrze wpływa na wątrobę, błony śluzowe i skórę, właściwości antynowotworowe, oczyszcza, wzmacnia i regeneruje organizm.

Świeży imbir – witamina C, witaminy z grupy B, bogactwo składników mineralnych tj.potas, wapń, magnez, fosfor, żelazo, cynk, mangan, sód. Największe zalety: przyspiesza metabolizm, działa rozgrzewająco i odkażająco, wspomaga leczenie przeziębienia, pobudza krążenie krwi, działa kojąco przy bólach migrenowych, łagodzi bóle stawów, korzystnie wpływa na pracę mózgu.

Cynamon – źródło wapnia, żelaza, potasu, manganu, fosforu i magnezu. Największe zalety: właściwości baketriobójcze i przeciwzapalne, reguluje pracę nerek, przyspiesza metabolizm, oczyszcza organizm, rozgrzewa, obniża poziom złego cholesterolu i cukru we krwi, afrodyzjak, jego aromat poprawia samopoczucie.

4. Tolek Banan i inni

  • 1 banan
  • 2 małe garści jarmużu
  • 1 mango
  • 1/2 szkl. wody mineralnej





Jarmuż – witamina A, C, K i z grupy B, wapń, żelazo, potas, fosfor, cynk, magnez, sód, beta-karoten, luteina, chlorofil. Największe zalety: działanie antynowotworowe, oczyszcza organizm z toksyn, korzystnie wpływa na pracę układu sercowo-naczyniowego, naczynia krwionośne i narząd wzroku, reguluje ciśnienie krwi, działa przeciwmiażdżycowo, może zapobiegać chorobie wrzodowej, wzmacnia kości, zęby i zapobiega osteoporozie.

Banan – witamina C, E i wit. z grupy B, potas, magnez, fosfor, wapń, sód, mangan, żelazo, miedź, cynk. Największe zalety: korzystnie wpływa na pracę serca, mózgu, pamięć i koncentrację, obniża poziom złego cholesterolu tym samym zapobiega miażdżycy, odkwasza organizm i neutralizuje działanie wolnych rodników.

Mango – witamina A, E, C i z grupy B, potas, miedź, magnez, sód, fosfor. Największe zalety: wzmacnia system odpornościowy i układ nerwowy, obniża poziom złego cholesterolu, działa antyrakotwórczo, przeciwzapalnie, przeciwbólowo, zapobiega chorobom układu metabolicznego, zwalcza wolne rodniki, obniża poziom cukru we krwi.


5. Sami swoi


  • Jagody (dostałam w sklepie opakowanie 300g i wrzuciłam całość)
  • 10 listków świeżej mięty
  • 100 ml mleka kokosowego
  • 2 szczypty kardamonu
Jagody – witamina A, C, B1, B2, B3, beta-karoten, potas, wapń, fosfor, magnez, sód, żelazo, cynk, miedź, przeciwutleniacze. Największe zalety: korzystny wpływ na naczynia krwionośne i skórę, którą: regeneruje, uelastycznia, opóźnia procesy starzenia i zapobiega powstawaniu stanów zapalnych, działa bakteriobójczo, przeciwgrzybiczo, anynowotworowo, chroni narząd wzroku, poprawia wydolnośc układu sercowo-naczyniowego.

Mięta - witamina A, C, wapń, magnez, rutyna, żelazo. Największe zalety: reguluje procesy trawienne, działa bakteriobójczo, kojąco wpływa na nerwy, osłabia bóle głowy i gardła, odświeża, gasi pragnienie, ożeźwia, dezynfekuje.

Mleko kokosowe – zwiera zdrowe tłuszcze, aminokwasy, przeciwutleniacze, błonnik i białko, witaminę C, B3, B5, B9, sód, potas, wapń, magnez, fosfor, żelazo, miedź, cynk. Największe zalety: regeneruje tkanki, opóźnia procesy starzenia, działa antybakteryjnie, antywirusowo i przeciwgrzybiczo, podnosi odporność organizmu, wspomaga pracę wątroby, jelit, chroni przed chorobami serca.

Kardamon – witamina C i z grupy B, potas, sód, magnez, wapń, fosfor, cynk, żelazo, mangan. Największe zalety: właściwości bakteriobójcze, wspomaga trawienie, wzmacnia i oczyszcza organizm z toksyn, korzystny wpływ na drogi oddechowe, to afrodyzjak ;)

4 komentarze:

  1. Teraz zauważyłam, że nieświadomie wypróbowałam dziś jeden z twoich koktajli:) Jedynie bez cynamonu, a z dodatkiem jednej cytryny. Ale gdyby ktoś pytał to ja również gorąco polecam. Rozgrzewa, pobudza i jest pyszny! Jutro biorę na tapetę zielony ze szpinakiem, Dzięki za inspiracje :)

    OdpowiedzUsuń
  2. wyglądają super :) napewno też tak smakują. Moje serce skradł Tolek Banan gdyż moje pierwsze auto właśnie tak nazywałam ( seat Toledo- Tolek, Banan- od nazwiska me przezwisko :)) ale fajnie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Wszystkie miksy próbowałam i naprawdę wyszły smaczne :) W Tolku Bananie ważne jest, aby mango było dojrzałe :) Fajna nazwa auta, przezwisko jeszcze lepsze ;) Pozdrawiam :)

      Usuń