Przyznaję, że miarka w moich oczach ostatnio uległa awarii. Przygotowując ciecierzycę z myślą zrobienia wyłącznie pasty, wyszła mi cała micha gotowej do przeróbek cieciorki. Jednak nie ma tego złego, co by na dobre nie wyszło. Dziś mam dla Was trzy propozycje dań z udziałem ciecierzycy, które bez wątpienia odciążą Wasze żołądki po świątecznych małych szaleństwach. Śniadanie, obiad i deser, który równie dobrze może odegrać rolę drugiego śniadania.
Bez względu na to, czy Święta były dla Was jak jeden wielki cheat meal, warto zadbać o regularną obecność ciecierzycy w menu. Żeby tradycji stało się zadość, mały zastrzyk teorii :)
Ciecierzyca może pochwalić się szeroką gamą wartości odżywczych. W jej skład wchodzą składniki mineralne tj. fosfor, potas, cynk, żelazo, wapń, magnez, miedź, sód, mangan oraz witaminy: A, C, E, K, B1, B2, B3, B5, B6, B9. Obniża ciśnienie krwi oraz korzystnie wpływa na pracę układu nerwowego. Obniża poziom złego cholesterolu, a to zmniejsza ryzyko wystąpienia miażdżycy, chorób serca i zawału. Wzmacnia i oczyszcza cały organizm. Korzystnie wpływa na skórę, paznokcie i włosy. Ponadto zawiera bardzo wartościowe białko, którego skład aminokwasowy jest bardzo zbliżony do białka pochodzenia zwierzęcego. Jej niski indeks glikemiczny daje zielone światło do jej spożywania, osobom chorującym na cukrzycę. Błonnik w niej zawarty reguluje poziom cukru we krwi. Ma wysoki indeks sytości, a to oznacza, że mała jej ilość zaspokaja na długo uczucie głodu. To sprawia, że kwalifikuje się do grupy dań pomagających w utracie zbędnych kilogramów. Nie zawiera glutenu.
Dużą zaletą ciecierzycy jest jej uniwersalność. Łatwo przejmuje smak jaki zechcemy. Może być przyrządzana na słono, ostro, słodko; jako danie główne lub przekąska.
Propozycja I - śniadanie
Kanapki z pastą z ciecierzycy na chlebie żytnim
składniki na pastę:
- 10 łyżek ugotowanej ciecierzycy
- kapary
- oliwki zielone
(Ilość oliwek i kaparów uzależniamy od tego, jak bardzo intensywnie chcemy czuć ich smak) - świeża bazylia
- 2 małe ząbki czosnku
- pieprz czarny
- oliwa
Propozycja II - obiad
Duszone warzywa z ciecierzycą
Czerwoną cebulę i por kroimy w półksiężyce i smażymy przez ok 10 minut na maśle klarowanym. Następnie kroimy w kostkę papryki i pieczarki, dorzucamy do cebuli wraz z w/w ziołami i przyprawami. Dusimy 25minut. Po upłynięciu tego czasu dorzucamy pokrojoną cukinię i czosnek. Dusimy 10 minut. Na koniec wlewamy pulpę pomidorową. Dusimy wszystko jeszcze przez 3-5 minut.
- ugotowana ciecierzyca
- 2 czerwone papryki
- 2 zielone papryki
- 10 szt.pieczarek
- cukinia
- 3-4 czerwone cebule
- 1 por
- 3 ząbki czosnku
- 1 pulpa pomidorowa (użyłam ulubionej ekologicznej w zastępstwie pomidorów)
- masło klarowane
- sól
- pieprz czarny
- pieprz cayenne
- zioła (bazylia, oregano, zioła prowansalskie, lubczyk)
Czerwoną cebulę i por kroimy w półksiężyce i smażymy przez ok 10 minut na maśle klarowanym. Następnie kroimy w kostkę papryki i pieczarki, dorzucamy do cebuli wraz z w/w ziołami i przyprawami. Dusimy 25minut. Po upłynięciu tego czasu dorzucamy pokrojoną cukinię i czosnek. Dusimy 10 minut. Na koniec wlewamy pulpę pomidorową. Dusimy wszystko jeszcze przez 3-5 minut.
Propozycja III - deser
Kokosanka z sosem malinowym
masa na kokosankę (2-3 porcje):
Wszystkie składniki na masę wrzucamy do blendera i miksujemy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Osobno miksujemy maliny doprawione kardamonem. Gotową masę dzielimy na porcje i polewamy sosem malinowym.
masa na kokosankę (2-3 porcje):
- 13-15 łyżek ugotowanej ciecierzycy
- 4-5 łyżeczek kokosu
- 150 ml mleka kokosowego
- 1 łyżka miodu
- maliny
- kardamon
Wszystkie składniki na masę wrzucamy do blendera i miksujemy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Osobno miksujemy maliny doprawione kardamonem. Gotową masę dzielimy na porcje i polewamy sosem malinowym.
Smacznego ! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz