Śniadanie śniadaniem... omlet to świetna opcja na posiłek, po prostu. Ale od początku i z jakimś wstępem może ;)
Coraz częściej pytacie mnie o przepisy na omlety, które wrzucam z zamiłowaniem na instagram. To spowodowało, że postanowiłam zebrać kilka “do kupy” i ogarnąć dla Was taki omletowy post. W tym wszystkim nie ma żadnych czarów, to nie magiczne receptury. Przeważnie wrzucam do takiego omleta to, na co akurat mam ochotę. Tak więc jeśli komuś z Was choćby jeden z przepisów przypadnie do gustu, to będzie miód na moje serce :)
Wrzucam tu kilka pomysłów na bazę tj.sam omlet, gdzie oczywiście proporcje składników możecie dobierać pod własne zapotrzebowanie; oraz propozycję dodatków, którą również możecie skomponować po swojemu.
No to lecim z tym koksem ;)
Moja klasyka gatunku - omlet owsiany
3-4 łyżki płatków owsianych (zawsze moczę wcześniej w wodzie)
3 jajka
1 łyżka mąki kokosowej
1 łyżeczka spiruliny
cynamon (wedle uznania)
Wszystkie w/w składniki miksujemy i smażymy na oleju kokosowym pod przykryciem.
Dodatki:
1 kiwi
chipsy z kokosa (mogą być wiórki)
kilka orzeszków ziemnych niesolonych
Nowe love - omlet amarantusowy
2-3 łyżki płatków owsianych (wcześniej namoczonych w wodzie)
3 jajka
2 łyżki mąki z amarantusa
kardamon (wedle uznania)
1 płaska łyżeczka maca (niekoniecznie)
Wszystkie w/w składniki miksujemy i smażymy na oleju kokosowym pod przykryciem.
Dodatki:
1 świeża gruszka
amarantus ekspandowany
Omlet jaglany
2 łyżki mąki jaglanej
2 łyżki płatków jaglanych
1 łyżka mąki kokosowej
3 jajka
dowolne mleko roślinne (u mnie Bio organic rice drink coconut)
gałka muszkatołowa
imbir w proszku u mnie jak zawsze od Dary Natury
Płatki jaglane zalewamy mlekiem roślinnym i odstawiamy na chwil kilka :) Następnie wszystkie w/w składniki miksujemy i smażymy na oleju kokosowym pod przykryciem.
Dodatki:
zmiksowane mango
świeży kokos
nasiona chia
Czekoladowy orzech
3-4 łyżki płatków gryczanych (wcześniej namoczonych w wodzie)
1 łyżka mąki kokosowej
3 jajka
1 łyżeczka karobu lub kakao
przyprawa do piernika i innych ciast od Dary Natury lub cynamon i kardamon
Wszystkie w/w składniki miksujemy i smażymy na oleju kokosowym pod przykryciem.
Dodatki:
½ banana
20g orzeszków ziemnych niesolonych lub łyżka masła orzechowego 100% (bez cukru itp)
Miksujemy banana i orzeszki na gładką masę, jeśli masz masło orzechowe możesz po prostu rozgnieść banana widelcem i dorzucić łychę masła orzechowego.
Gryczana marchewa
2-3 łyżki płatków gryczanych (wcześniej namoczonych w wodzie)
2 łyżki otrębów gryczanych
3 jajka
1 łyżka mąki kokosowej
1-2 marchewki (pokrojone w kostkę)
kurkuma
Wszystkie w/w składniki miksujemy i smażymy na oleju kokosowym pod przykryciem.
Dodatki:
1 jabłko
cynamon
Jabłko trzemy na tarce o grubych oczkach lub kroimy na małe kawałki/plastry, wrzucamy do naczynia z wcześniej rozgrzaną łyżeczką oleju kokosowego i przyprawiamy cynamonem. Dusimy kilka minut.
Kokosowe mango
3-4 łyżki mąki kokosowej
3 jajka
1 łyżeczka spiruliny
mleko kokosowe
chipsy/wiórki kokosowe (wedle uznania)
Miksujemy mąkę kokosową, jajka i odrobinę mleka kokosowego. Gdy osiągniemy jednolitą masę dorzucamy wiórki/chipsy kokosowe, mieszamy i całość wylewamy na rozgrzaną patelnię z olejem kokosowym. Smażymy pod przykryciem.
Dodatki:
½ mango
1 łyżka nasion chia
Mango miksujemy na gładką masę i dodajemy łyżkę nasion chia, mieszamy.
Krótko na “do widzenia”
Jestem małym omletowym psycholem, fakt... który ponadto lubi stać przy garach ;) Jednak nie lubię spędzać w kuchni wieczności. Dania smaczne, a szybkie i proste w przygotowaniu są więc mile widziane. Omlet to naprawdę spoko opcja na posiłek, nie tylko dlatego, że jest szybki i prosty w przygotowaniu (15-20 min.). To brak nudy na widelcu, bo można z nim miksować różne cuda wianki i finalnie zawsze wyjdzie coś pysznego. Można kombinować do woli, przyrządzić go na słono, ostro, słodko. Ponadto to świetna “metoda na głoda”, bo syci na długo. Do tego idealnie sprawdza się w roli “2w1” - za jednym zamachem można wyczarować “omlet na wypasie”, który spokojnie posłuży za dwa posiłki. Wystarczy odpowiednio zwiększyć ilość składników, dobrać różne dodatki np. do jednej części owoce/bakalie/orzechy do drugiej warzywa/nasiona i dwa lunch box’y gotowe. Jeśli ilość omletowej masy Cię przerasta i obawiasz się, że Twoja patelnia nie ogarnie tematu, możesz spokojnie wrzucić go do piekarnika w formie na tartę czy keksówce, wyjdzie równie pysznie.
Smaczności ! :)